Az ápolók nemzetközi napja

1820-ban ezen a napon született Florance Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban (1853-1856) nővéri szolgálatot teljesített és önkénteseket is toborzott maga mellé.
Ápolta a sebesülteket, új higiénés rendszabályokat vezetett be, melynek eredményeképpen a kórházban ápoltak halálozási mutatóit lényegesen sikerült javítani. Ápolói kézikönyvet írt a nővéri teendőkről, később ápolóképző iskolát alapított.
Ő volt a „lámpás hölgy”, aki fontosnak tartotta, hogy az ápolók segítsék, kísérjék jelenlétükkel a haldoklókat is, ezért ment még éjszaka is, kicsi lámpásával a betegei közé.
Ma hány ilyen „lámpás hölgy”-nek mondunk köszönetet különösen az elmúlt, több mint egy év árnyékában? Szinte nincs olyan család, ahol ne lenne érintett e világjárványban akár családtag, rokon vagy ismerős? Hány éjszaka virrasztott a betegágy mellett egy-egy „lámpás hölgy”? Most megint egy emlékezés, egy csendes főhajtás. Mindazok előtt, akik
saját erejükön felül is küzdöttek azokért, akiknek szükségük, életbe vágóan szükségük volt a segítségre, a biztatásra – a lámpásra!